7 причини да изберем натурална козметика

7 причини защо да изберем натурална козметика

Защо използването на натурална козметика е правилният избор


Гамата от козметични продукти, които се основават на тенденцията към естественост, вече е почти неуправляема. Дори конвенционалната козметика често се нарича натурална козметика, ако към химическата основа се добавят само няколко капки растителни екстракти или растителни масла.


Сертифицираната натурална козметика, от друга страна, се основава на холистичен подход: произход и подбор на използваните суровини, доколкото е възможно, от биологично земеделие, внимателна обработка, последователно спазване на забраната за изпитване върху животни в развитието и производството на продуктите и суровините, екологично чисти опаковки и взаимоотношенията между участващите хора. Фокусът тук е върху природата.


Следователно органичната грижа за кожата е много повече от краткотрайна тенденция. Тя ви предлага здравословна, иновативна и цялостна грижа за разкрасяване, съживяване, отпускане и освежаване на тялото ви.


Съставките на сертифицираната натурлана козметика се основават на суровини от съкровищницата на природата. Те помагат да се поддържа кожата здрава на всяка възраст, вместо да се стресира ненужно. Съставките на естествените козметични продукти се основават на суровини от съкровищницата на природата. Те помагат да се поддържа кожата здрава на всяка възраст, вместо да се стресира ненужно.


1. Натуралната козметика съдържа повече органични съставки


В зависимост от сертифицирането в състава на натуралната козметика се посочва не само дела на чистите натурални съставки, но и количеството био състав. За био козметика по сертификати Cosmos или Natrue, за да бъде един продукт определен като био, поне 95 % от общия състав трябва да бъдат от контролирано биологично отглеждане или диво растящи растения


В конвенционалната козметика това не е така и дори малка част от състава да бъде растителен, производителите имат право да поставят листа или плодове на опаковката с цел създаване на впечатление за „натурален“ продукт


2. Натурална козметика без петролни продукти


Конвенционалната козметика често съдържа висок процент на петролни съставки и може да включва вещества като фталати, оксибензон или парабени. Съставките на базата на минерално масло имат дългогодишна история в козметичната индустрия защото са евтини и се считат за поносими от кожата, но за голяма част от тях има подозрение, че са канцерогенни и световните организации съветват да се внимава с тях.


Минералните масла са забранени в сертифицираната натурална козметика. За хидратация и подхранване тук се използват висококачествени растителни масла като бадемово, арганово, масло от жожоба и ший, който снабдяват кожата с висококачествени киселини и я поддържат в дългосрочен план.


3. Аромат и оцветители


В резултат на нарастващото замърсяване все по-често се сблъскваме с алергиите към изкуствени багрила и аромати. Поради това много хора реагират на определени съставки, особено на синтетични оцветители и консерванти. Тези, които използват натурална козметика, избягват тези групи вещества.


Растителните екстракти и минералните пигменти като цвекло, ултрамарин или железни оксиди осигуряват цвета на червилата и грима, а за ароматизиране се използват флорални води, билкови екстракти и етерични масла. Те също могат да доведат до алергични реакции в чувствителната кожа, но естествената козметика взема предпазни мерки – етеричните масла се използват само в много малки концентрации между 0,5 и 1%. В тези мини количества естествените аромати обикновено се понасят добре. Контактните алергии са по-чести при изолирани аромати, по-малко при смеси като етерични масла. Въпреки това тук важи същото: Всеки, който е чувствителен, трябва да тества внимателно.


4. Екологична опаковка


За да произвеждат по-малко отпадъци много от производителите на натурална козметика се опитват да използват рециклируеми опаковки или опаковки от рециклирана пластмаса и стъкло. Обръща се внимание също на екологичната съвместимост на опаковките със суровините, енергийната ефективност, използване на енергия от възобновяеми източници и т.н.


5. Не се тестват върху животни


Тестването на козметика върху животни е забранено в ЕС. Това е добра новина, но не напълно се спазва. Все още се допуска използване на тестове върху животни на някои химични съставки като детергенти или лекарства.


Сертифицираната натурална козметика гарантира на своите потребители, че продуктите не се тестват върху животни и нито едно животно не е страдало заради този продукт. Печатът на BDIH гарантира, че от 1998 производителя не е извършвал тестове върху животни.


6. Без изкуствени консерванти


В натуралната козметика са допустими само малък брои идентични с природата добавки, но много производители се правят и без тях. За да гарантират трайността на продуктите, те използват екстракти от лечебни растения, органичен алкохол и етерични масла. Много продукти използват опаковки, които ограничават контакта с микроби.


Конвенционалната козметика често съдържа синтетични консерванти като някои от тях са парабени, за които се подозира, че действат като хормони в тялото.


7. По-близо до природата


Освен че осигурява естествена защита и грижа за кожата ни, органичната и натурална козметика също ни помага да поддържаме баланс в природата. Съдържанието на естествени съставки от природата включващи естествени аромати и нежни текстури ни кара да се чувстваме по-близо до нея и събужда сетивата ни. Всъщност много естествени етерични масла от растения като лавандула, роза или мента се използват в ароматерапията, тъй като помагат за активиране, отпускане и успокояване на телата ни. Натуралната или органична козметика не са просто продукти за красота, а отдих сред природата в перфектна хармония с нашите тела и околен свят.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *